grandhunters



انضم إلى المنتدى ، فالأمر سريع وسهل

grandhunters

grandhunters

هل تريد التفاعل مع هذه المساهمة؟ كل ما عليك هو إنشاء حساب جديد ببضع خطوات أو تسجيل الدخول للمتابعة.

منتدى الصيد المصرى (منتدى عربى يتناول كل ما يخص الصيد والاسلحه)


3 مشترك

    الموسوعة المتطورة لصيد الاسماك وطرقه وفنونه

    ايهاب ابو الوفا حمدى
    ايهاب ابو الوفا حمدى


    عدد المساهمات : 185
    نقاط : 329
    السٌّمعَة : 3
    تاريخ التسجيل : 30/12/2010
    العمر : 59

    الموسوعة المتطورة لصيد الاسماك وطرقه وفنونه  Empty الموسوعة المتطورة لصيد الاسماك وطرقه وفنونه

    مُساهمة من طرف ايهاب ابو الوفا حمدى السبت يناير 08, 2011 1:32 pm

    بسم الله الرحمن الرحيم

    فى الحقيقة انه لكى يصل الصياد الى نشوة الصيد التى نتمناها جميعا لابد من ان يكون صياد شاملا بمعنى يجيد جميع فنون الصيد من برى وبحرى ويحب ان يكون ملما باساسياته وعلمه قارءا لما هو جديد فى عالم الصيد بجميع انواعه المختلفة ولكل ماهو مستحدث ومتطور وهذا مادفعنى الى ان ارسى هذه المدونة لتكون اساسا لكل هاو مبتدا فى صيد الاسماك وطرقه وفنونه .


    صيد الجر او الترولينج

    تعريف صيد الجر هو نوع من الصيد يتم من على مركب او يخت يسير بسرعات معينة ويتم عملية انزال للطعم الصناعى ( الرابلة ) وترك العنان لها لمسافات معينة لتسير وتعوم بنفس تكنيك السمك الطبيعى مما يثار السمك القناصة وتجرى لمحاولة التهام الطعم فتقع فى الشرك واثناء هذا الجر توضع البوصة داخل كبايات مخصصة على اليخت وتترك او توضع فى حزام خاص يتم ارتدائه والجلوس يها حتى نسمع جرس الماكينة معلنة وقوع الفريسة فى الشرك واليكم التفاصيل :-

    المعدات المطلوبة :-
    1- بوص جر لاتقل عن اربعون ليبرة ( رطل ) يجرى فيها الخيط على عجل وليس دبل تقليدية والحكمة واضحة من عدم سخونة الخيط وفرقعته وانقطاعه نتيجة عملية الجر الشاقة اثناء سير المركب بسرعات عالية ..

    2- مكن جر غير التقليدى المعروف بيد يمنى غير اليسرى الموجود ة فى المكن العادى وتكون مصممة بسرعة واحدة او بسرعتين وبجرس تنبيه عن الاصطياد واحيانا يوجد رصاص اوتوماتيكى لرص الخيط بتوازن اثناء لمه حتى لا يرتكن فى منطقة واحدة ..

    3- رابالات ( اسماك صناعية )مقاسات و الوان و اعماق مختلفة و و ياريت لو ان يتم تركيب على كل صنف قطعة بورد او قبقاب او شبشب ( معدة صيد تساعد على تغطيس الرابالات اكتر من العمق الطبيعى لها).
    طبعا كل ما عرض المركب كان اكبر كل ما كان افضل لأنه بيعطى الفرصة لوضع بوص و مكن و عدة اكتر بافتراض انه عندى 8 ماكينات باحاول انى اعمل تشكيل من الرابالات يحاكى سرب السمك على الطبيعة بمعنى بانزل ب2 رابالا من النوع اللى بيطفو و 2 من النوع الوسط و 2 من النوع العميق وممكن انزل ببورد وهو يشبه البورد الذى يتعلم عليه الاطفال السباحة ولكن اصغر ومن الفلين والقصد منه دفع الرابلة الى اسفل ومن الممكن ان نستعيض عن البورد لغلو ثمنه بشبشب القبقاب مع السمك الطبيعى بدون الرابلة .
    المهم جدا ان المسافات تبقى معقولة يعنى ابعد رابالا ما تبعدش عن المركب اكتر من 60 متر و اقرب واحدة 30 متر .
    بهذا يكون فد تم تغطية اكبر مساحة من الأعماق و عملت تشكيل اقرب ما يكون لسرب سمك ماشى فى المياة ثم ناتى الى موضوع السرعة و المفترض انه زى ما الكتب بتقول ما يزيدش عن 5 عقده و ممكن لحد 3 لأنه لو اسرع من كده ممكن السمك الطبيعى( الطعم الطبيعى ) يتهرى حتى لو تم خياطة فمه او خياشيمه طبعا افضل اماكن للجر هى اللى جنب الشعب لان السمك الكبير بياكل الصغير اللى بيحتمى بالشعب خلال فترة النمو و بالتالى الكبير بيستنى اى غلطه من الصغير عشان ياكله و بالتالى لو الصياد لقيته ماشى فى وسط البحر علشان يخليك تجر تاكد انك بتتفسح و لو جت حاجه فهى صدفة او انك تكون دخلت فى سرب محترم. المهم هارجع لنقطة تشكيل الرابالات و هى انه لو ضرب معاك سمك حاول تعرف هو ضرب على اى نوع من الرابالات و ممكن تغيير الطقم اللى فى المياه و ارجع لف تانى على المنطقة اللى ضرب عليك السمك فيها خاصة لو تونة او باراكودا حجم وسط لأن دى معظم الأحيان بتمشى فى مجموعات كبيرة و لما بتكبر بالذات الباراكودا بتمشى لوحدها . أوقات الجر من اول ضوء لحد قبل الضهر بساعة و بعدين من العصر للغروب طبعا الشتاء افضل من الصيف فى الجر لأن السمك بيطلع على وش الميه نتيجة برودة الميه و فى الصيف بيغطس تحت شوية تفاديا لسخونة الطبقات العليا من الميه و فى الحالات دى طبعا البورد او القبقاب و الرابالات الغاطسة افضل و فرصها اكبر فيه حاجة تانية كمان حلوة جدا ممكن تتعمل انك بتربط 5 خيوط فى ظهر المركب على مسافة 10 الى 15 متر و بتنزل معاهم شوية رابالات ريش او الوان لكن بدون سن و دول يتسمواTEASERS يعنى ""غياظات"" و دى مهمتها فى المقام الأول لفت و جذب انتباه السمك و من غير سن تانى لأنه ممكن سمكة تيجى فعلا تاخدها.
    ملحوظة هامة جدا و هى ان حنكة ريس اللنش فى عدم اخذ الملفات على العاصى او على الضييق لأن ده ممكن يلخبط الخيوط مع بعضها و تبقى مشكلة لو هاتنزل (بمعلقة جر ) نوع من انواع الطعم الصناعى يشبه لبيسة الاحذيه معدنية تعتمدفى المقام الاول على ابهار الاسماك بلمعانها واستفزازها - خلى بالك لأن المعلقة حركتها فى الميه زى المروحة و يفضل تبقى ابعد حاجة عشان لاتلمس باقى الرابالات.
    ملحوظة:- فى صيد الجر الاعتماد على الابهار البصرى للسمكة باغرائها بالوان الرابلة والتى تتفنن الشركات الكبرى مثل ويليامز او يازورى او رابلة او سور كاتش فى ابهار السمك القناص بطريقة الاغراء البصرى.

    انواع الاسماك التى يتم صيدها بطريقة الجر ( الناجل – البراكودا- التونة – الجرم البياض- الشرايف – الخرمان –البلاميطة – الدراك) والهنا والشفا.


    صيد الجيجنج


    صيد الجيجنج هى من الطرق الحديثة لصيد الاسماك والتى حققت نجاحا هائلا فى السنوات الاخيرة فى صيد الاسماك التى كان يفشل الصيادين بالطرق التقليدية العادية فاخيرا اصبح صيد سمك الانش مثلا سهلا جدا هذه الايام بعد ان كان جميع صيادى الاسكندرية يفشلون فى صيده رغم كثرته واصطياده يكون بطريقة صيد الجيجنج الجديدة والتى تعتمد على بوص صغير مقاسه 165 سم او 180 سم بالاضافة الى طعم صناعى عبارة عن(جيجاية)او رابلة 80 جرام الونها زاهية وخيط لايقل عن 70 ويبدا الصياد فى نزول الجيجاية حتى تلمس الارض ثم الصعود بمسافة 10 سم وبدا الصياد فى عملية استفزاز الاسماك بطريقة اليويو المتكررة ولو ان الاسماك اعلى بعد 10 اميال سوف تاتى بسرعة لالتهام الطعم الصناعى ويبدا الصياد رحلة الصعود الشاقة. المقدمة كانت عن مفهوم صيد التسقيط، و هو ان الصياد يضع الطعم و يرمي و ينتظر ان الطعم و تنجذب له و تأكله اذا كانت جعانة ... كذلك صيد الجر ولكن ال Jigging جاء بمفهوم مختلف ... بداية، ما هو ال Jigging ؟؟ هو ان معاك طعم صناعي يشبه المعلقة و يشبه الربالا، ترميها للقاع و الصياد يبدأ برفعها بطريقة معينة تلفت نظر السمكة أي أنها مثل الجر و لكن بطريقة رأسية فتغطي أعماق كثيرة.. و يفضل الصيد بها و المركب مش رابطة أي بطريقة العصابي، فتغط مساحة أكبر و أكبر الطعم الصناعي و هو طالع بيكون عامل شكل حرف S ..ده غير ان لها درجة لمعان عالية جدا ... الحركة دي و اللمعان تؤدي الي ضرب جرس انذار عند السمكة ان هذا جسم ممكن يكون بيهددها او بيهدد منطقة نفوذها، فتهجم عليها السمكة! ليكون هناك احتمالين لصيد السمكة1- السمكة جعانة و ظنت ان الطعم الصناعي ده أكل 2- السمكة خائفة من الطعم الصناعي و هاجمته دفاعا عن نفسها و منطقتها يبقي نرجع و نقول ازاي ان ال Jigging افضل من التسقيط:
    1- عندك احتمالين لضرب السمكة مقابل احتمال واحد في التسقيط
    2- يغطي مساحة أكبر فانت تحرك المعلقة علي عمق من الارض الي السطح و المركب تتحرك عرضا مع الموج. بينما ان في التسقيط انت محصور في دائرة ال10 متر التي حول الطعم الطبيعي.
    3- أنظف بعيدا عن الطعم الطبيعى من البلاميطة او الكليمارى او السبيط او الماكريل او الجمبرى العقر .
    4- قائم علي فكرة استفزاز السمكة و اجتذابها بدلا من انتظرها و يا رب تدخل علي الطعم. و هو ده مفهوم الصيد الذي تغير.

    معدات ال Jigging :-
    1- الJig او المعلقة نفسها هي قطعة معدنية شبه السمكة .. ثقيلة نسبيا من 90 الي 400 جرام .. بها سن كبير موازي لها.. يراعي ان يكون السن ذو فم مفتوح حتي لا تشبك بجسم المعلقة ... أفضل ماركة هي Williamson ... لا يفضل وضع سن ثلاثي في أخرها حيث أثبت فشله لكثرة توعيره، كما ان السمكة في حالة الjigging تهاجم رأس الjig لمحاولة قتلها بسرعة وهناك متوافر بالاسواق جيجايات ليلية فوسفوريةلا عليك الا ولن تضعها قى ضوء اى مصباح وتقوم بانزالها على الفور وانتظر النتائج الباهرة باذن اله .


    2- الماكينة:-

    يجب ان تكون مكنة ذات عزم torque عالي جدا ... فمثلا مكنة ال Jigging الجيدة عزمها أقوي من عزم مكنة الجر البن 0/9 بست مرات و سرعة لم الخيط فيها أعلي.
    أمثلة لمكن ال Jigging :الطبقة العالية اوي او كما يقال عليها "مرسيدس مكن ال Jigging ":
    Shimano Stella و دي ممكن تشيل بيه قوة جذب 110 كج.
    daiwa saltiga
    Accurate twin spin
    الطبقة المتوسطة:
    Shimano Saragosa
    Shimano Twin Power بطبقاتها
    Quantum Cabo
    الطبقة الهادئة (الملائمة للمبتدئين
    Shimano Spheros
    Penn Spinfisher
    Quantum Bait Caster

    3- البوصة:=

    يجب ان تكون خفيفة كاربونية طولها من 165 سم الى 180 سم ... فالبوصة هي التي تحرك المعلقة علي شكل حرف S
    الطبقة العالية:
    Jigging Master
    Carpentner و دي بتشيل 90 كج أي 200 ليبرة (رطل)
    Smith
    Tuna Max
    الطبقة المتوسطة:
    Van Staal
    الطبقة الهادئة:
    Hopper
    shimano Travrvaia

    4- الخيط:
    يجب ان يكون خيط مجدول braided فهو يعطيك مميزات عديدة... أولا لا يمط مع الجذب فيحافظ علي حركة المعلقة. ثانيا رفيع جدا و قوي جدا نسبةً لسمكه فيعطيك امكانية ان تضع علي المكنة مثلا 300 متر و هذا ملائم مع سمك الJigging الكبير... أي انه لا بديل له و يجب عمل ليدر من النايلون في النهاية بطول 3 متر. لأن السمكة لما تقرب من المركب و عايز تمسك الخيط عشان توجلها( الوجلة الة حديدية كالحربة من اجل الامساك بالسمكة ورفعها على ظهر المركب ) اذا مسكت الخيط البريدي سيقطع يدك لا محالة! كما انه يكون عنصر امان و نقطة ضعف في حالة انه يجب قطع الخيط.

    يجب مراعاة ان تكون العدة كلها من بوصة و مكنة و معلقة ملائمة مع بعض من حيث قوة التحمل و حجم السمكة المراد صيدها. بحيث لا يكون خيط بقوة شد مثلا 100 كج و بوصة 100 كج لكن المكنة لا تتحمل هذه الأوزان.. وقتها ستكون المكنة نقطة ضعف و اذا قرصت عليها أكثر من تحملها هاتفوّت ... او ان تكون البوصة أضعف من باقي العدة ... او الخيط ..

    فاذن فنقطة البداية هي تحديد السمكة المستهدفة او علي الاقل حجم السمك المستهدف و بناء عليه تدبر عدتك. باختصار هناك 3 درجات للJigging .. خفيف و متوسط و ثقيل
    - الخفيف: سمكة أقصاها 4 كج >> تصطاد علي أعماق أقصاها 40 متر >> المعلقة يكون وزنها 90 جم
    - المتوسط: سمكة من4 الي10 كج >> تصطاد علي أعماق من40 ال 70 متر >> المعلقة يكون وزنها من 90 الي 200 جم
    - الثقيل: سمكة 10 كج فأكثر >> تصطاد علي أعماق أقصاها 70 الي 250 متر >> المعلقة يكون وزنها 200 الي 400 جم

    نقاط القوة التي تساعدك في صيد الJigging
    1- يجب ان يكون علي المركب fish finder (جهاز كاشف أعماقوتجمعات الاسماك والشعب المرجانية ).

    2- حركة ا اليويو وطريقتك في جرها فالمفترض ان حركتك هي التي تستفز و تثير السمكة.
    3- يجب ان تكون مفتح عينك و حواسك لحركة الموج و المياه و التيار و مكانك من الشعبة .
    4- ريس المركب و ده عامل مهم.
    5- لياقتك البدنية .
    ثم أهم حاجة توازن العدة .
    انواع الاسماك المنتظرة من هذا النوع من الصيد ( الشعور – المحاسن – الكحايات – التونة – الراكودا كنى –الكوشر – ابو سيف- النواجل )وبالهنا والشفا .


    الصيد الشاطىء


    جميعنا بدا الصيد من علي الشاطيء بالبوصة اليد وهناك بعض النصائح الهامه التي يجب ان يعرفها كل صياد ويتعلمها بمعلومات هامة اهمها ؛-
    غسيل البوصة من الرمل بعد الانتهاء من الصيد ولو بماء البحر وقبل ان تصطاد لو متخزنة وعليها تراب لان الرمل عدو الفيبر.

    عدم الصيد ببوصه مركونة وبدون ان تفحصها جيدا حتنكسر مع اول رمية .
    لاتستعمل شعر من قرمة قديمة بدون ان تفحصه جيدا حيث ان عمر السن هو صيده واحده ا اثنين علي الاكثر ارميه احسن حيتلم ويوقع منك السمك او يقطم مع سمكه كبيره تزعلك اهم شعر هوه شعر الترميل اهتم بنوعيته وجودته.
    المدور المصدي حيقطع الشعر من عند العقده مع شده السمكه.
    اوزن الفلة او الغماز جيدا بالرصاصه لان ميزات حساسيه الفله تفرق في الحصيله .

    لابد ان تكون جاهز بكل المقاسات المتوقعه للسمك .

    اهتم بوضع لون الفلة مع لون وشفافيه المياه يعني الابيض فوق ولا تحت حسب عينك وحسب لون المياه.


    طول الشعر بالقرمه يكون مناسب للبوصه مش اطول ( الا في حالات معينه ) ومش اقصر .

    لاتريط الشعر علي حرف اللبلوب ابدا اربطه بمشنقة عند ثاني عقلة من فوق ولفه علي اللبلوب واربط عليه فتلة خيط قطن علي حرف اللبلوب وده طبعا علشان توزيع العزم والمحافظه علي اللبلوب وكذلك لو حبيت تطول الشعر متعملش عقده عليه.

    ثانيا طريقه االتعامل مع البحر:-

    لو المياه ساكنه متريحش الشعر علي المياه ونتشه السمكه تكون عمودية وتحت الميه كده تعلق السمكه عدل.
    لو المياه متحركه انتش مهع اتجاه سحب السمكه للفلة.
    لو الريح عالي ريح الشعر علي ا لمياه علشان الريح ميخدوش معاه ويعمل كرش واستخدم شعر خفيف.
    لو التيار سريع استخدم شعر خفيف.
    لا تضع اي شيء في متناول كعب البوصة علشان سهوله الحركه ومنع الحوادث الرزلة.
    ضع الطعم بعيد عن الشمس وابدا باحسن طعم واختم باحسن طعم متهملش.

    اسماك البحر المتوسط:-
    البطاطة نقر مستمر وخفيف علي الفله مع تغييب خفيف للفلة تحت الماء.
    المرمار سحبه عميقه مفاجأه.
    الغلنفيش والميره سحب الفلة علي سطح الماء للامام وتغريقها بسرعة.
    البوري تنميل بسيط جدا للفله وغطس خفيف.
    الشرغوش الكبير والتيس ) نقره قويه وسحب للفله للاعماق.
    الجناشير او الشراغيش الصغيره شد مستمر للفله وخطفها.
    الكحله )خطف الفلة بعد نزول الطعم فورا.
    القاروص سحب الفلة ببطأ تحت الماء وللامام.

    التعامل مع السمكه الكبيرة بالبوصة اليدوي :- لو تصادف وعلقت معاك سمكة كبيرة وده نسبي طبعا اثناء الصيد بالبوصه اليدوي تعمل ايه؟؟؟؟؟
    هنا افتكر الثقة في العدة لو انت متاكد من الشعر والسن وواثق فيهم حتتعامل بثقه وبدون خوف ان السمكه تقطع او تخلع يعني لو السمكه سرحت للامام علشان تمنعها تقطع الشعر عن طريق الشد تديها جنب البوصة يعني تخلي اللبلوب يقوس بالجنب وهنا حتوزع الشد علي مرونه اللبلوب والشعر وتموتها
    لو السمكه سلمت وعاوزتطلعها وانت في مكان عالي ومعكش ملقاف حتعمل الاتي حتبرم الشعر علي البوصه حتي تصبح نقطة تعليق الشعر عن العقله الثانيه وهنا ممكن ترفع واللبلوب مش حينكسر وده طبعا لو الشعر كويس . امسح بعينك المكان تحتك لو فيه مكان ينفع تريح عليه السمكه ومتهربش ماشي مش لازم ترفعها لحد عندك . متحاولش ترفع السمكة من الشعر بايدك ابدا لو السن صغيرامسك السمكه من المكان المناسب وخد بالك يعني لو وقارة امسكها من عينيها او من الفم مش من النخشوش.
    لو قاروصه من اسفل الرقبة او من الفم الصفائح الخيشوميه زي السكينه.
    لو بطاطه من دماغها من الامام الشرغوش الكبير بيفتح شوك الظهر اول ما تمسكه خد بالك وباهنا والشفا.


    صيد البوبينج


    صيد البوبينج هو من احدث طرق صيد الاسماك على الاطلاق فهو يعتمد الوضع من الحركة الى الثبات
    عكس طريقة الصيد الشاطئى بطريقة الحدافات والتى تعتمد على الوضع من الثبات الى الحركة ففى الاولى وهوصيد البوبينج يحتاج فيها الصياد بوصة قطعة اوقطعتين يكون مقاسها من مترين ونصف الى الثلاثة امتار ورابيلات صغيرة طعم صناعى تكون عبارة عن اسماك بلاستيكية ذات الوان ذاهية لجذب الاسماك ويبدا الصياد من اعلى اليخت او المركب ومن الغزير يبدا فى حدف الرابلة ثم اللم ببطئى شديد ويكرر هذه الطريق باستمرار حتى ان يستفز السمك العملاق والذى يرفض اكل الطعم العادى فهذه الطريقة حققت ايضا نتائج مذهلة فى الايام الاخيرة .


    انواع شاذة من الصيد:-



    صيد البلاميطة

    البلاميطة سمكة تعوم عى سطح الماء وغى ارتفاعات عالية نسبيا وصيدها يحتاج حنكة فى التعامل معها واغرائها وذلك كون بطريقة الجر وبدلا من الرابلة نقوم باحضار فانلة داخلية قديمة او غير مستخدمة ونقوم بتقطيعها اطوال ونثاير ونترك العنان لها وبداخلها رابلة متوسطة ذو راس احمر ( رد هيد ) وعندما تشاهد الاسماك الرابلة وهذه الاشياء تقوم بالجرى ورائها لاكلها ومن المعروف ان اسماك البلاميطة تستخدم للتقطيع كطعم لما به من دماء وزفارة تجذب الاسماك ولكن ان اردت اكلها فعليك بذبحها مثل الخراف وتعليقها من الذيل لفترة من اجل تصفية دمائها فالمشكلة فى دمائها وعند اذن يصبح لحمها شهى وبالهنا والشفا.


    صيد اللينس

    اللينس جمع لينسة بكسر اللام وهى عبارة عن بكرة يلف عليها خيط لايقل عن 200 ويركب بها عدة رصاصات او تقايل مثل الزيتون ويربط فى نهايتها سنار ضخم بحجم كف اليد ( هوك ) وهى طريقة للصيد الليلى من اعلى المركب ويشك بها سمكة حية صغيرة وتفضل فاتحة اللون من نوع البونجز المنتشر فى البحر الاحمر ويتم الانزال بهدوء حتى يتم لمس الشعب ثم الصعود لمسافة خمسة سم ثم يثبت طرفها الاخر على اى عمود من اعمدة المركب ويكون اللف عل هذا العمود الخشبى وعلى زجاجة مياه معدنية فارغة وعندما تاتى الاسماك لتلتهم الطعم المذكور تعتصر الزجاجة وتسمع صوت فرقعتها كجرس انذار يبدا بعدها عملية الصعود وهذه تستخدم للصيد الليلى مثل ثعابين الموراى او فرخ التوين او الهامور اوالجرم البياض .


    انواع الطعوم

    1- البحر الاحمر ( طعوم صناعية رابلات وجيجايات – لحوم البلاميطة مقطعة قطع صفيرة وكذلك اسماك الماكريل او الكاليمارى او السبيط او الجمرى العقر ).

    2- البحر المتوسط ( جمبرى عقر = دود اسمعلاوى = سبيط او كايمارى = ريم او طحالب او جلاجولا
    - عجين .

    3- النيل دود عادى او اسمعلاوى او السبلة او عجين او امعاء الدجاج .


    مصطلحات

    هناك مصطلحات نسمعها على المراكب والجديد من الهواه لايعلمها .


    أ‌-الكنة هو مكان هادئ يلجئ اليه ريس المركب فى منطقة هادئة فى البحر للكن والخلود للنوم بعد يوم شاق.

    ب‌-الطرحة هو مكان يطرح فيه ريس المركب للبدء فى الصيد والتسقيط.

    ج‌-الغزير هو المياه العميقة جدا لانزال ادوات صيد الجر .

    ح‌-التوعير هو سقوص الرصاص او التقل داخل احدى الشعب وامساك السنار بجسم صلب .

    خ‌-الترميل عملية تثبيت السنار بربطة معينة بالخيوط .


    الا
    ادوات

    لابد من وجود عدة ادوات هامة لصيد البحار :-

    1- ايس بوكس لحفظ الطعم الطبيعى او الاسمال حال صيدها بملئه بالواح الثلج .
    2- شنطة ادوات او تولز لحفظ الادوات التى قد تستخدم من سنار او خيوط ورصاص .
    3- جوانتى مطاطى لارتدائه لعدم اصابة اليد من الخيوط او خلافه.
    4- حزام لارتدائه ووضع كعب البوصة بداخله اثناء الجر او الجيجنج .
    5- خيوط وتقايل ومداور وسنانير سلاح متعددة الاحجام.



    الرصاص او التقيلات



    الرصاصة او التقيلة من اهم الاشياء الت تساعد الصياد فى انجاح منظومته فهدفها دفع الخيط ومابه الى اسفل وتختلف اوزانها باختلاف الريح والبوص والماكينة وهناك تقالات ظهرت اخيرا خارج مصر وبالتحديد ايطاليا لا توعر ولا تشبك فى اى ضخور وهى عبارة عن خرطوم جلد محشو بالرصاص الهدف منه عدم الامساك بما هو وعر او بالشعب وبالتجربة الشخصية حققت نجاحا هائلا وماعليك فقط الا واسقاطها فى اى وعر وانت مطمئن تماما .



    خواطر ونصائح هامة


    البحر غادر جدا وموحش وليس له كبير والدليل على ذلك ماشاهدناه من افتراس اسماك القرش للسائحين الاجانب وغيرها من روايات واقاويل مرعبة اذن فلسفة البحر تعتمد على اطاعة اوامر الاكبر سنا وبالتالى اكثر خبرة والحقيقة انها ليست اوامر بقدر ماهى نصائح او تعليمات ومن يعمل بالبحر من ربابنة او قباطنة يعوا ذلك جيدا هذه هى فلسفة البحار بل هى فلسفة الحياة بصفة عامة هو التعلم من الاكبر منا سنا ومن اعترك الحياة واعتركته واثقلته خبرة ومواهب والانصياع لتوجيهاته بل ولااوامره بلا حرج هذه فلسفة الحياة بصفة عامة والبحر بصفة خاصة .

    وها هى الموسوعة الذهبية لصيد الاسماك وطرقه وفنونه الحديثة والمتطورة اهديها لاسرة المنتدى وادارته واعضائه الكرام .






    عدل سابقا من قبل ايهاب ابو الوفا حمدى في الأحد مارس 13, 2011 6:45 am عدل 2 مرات
    avatar
    درويش511


    عدد المساهمات : 96
    نقاط : 150
    السٌّمعَة : 0
    تاريخ التسجيل : 31/12/2010

    الموسوعة المتطورة لصيد الاسماك وطرقه وفنونه  Empty رد: الموسوعة المتطورة لصيد الاسماك وطرقه وفنونه

    مُساهمة من طرف درويش511 السبت يناير 08, 2011 8:26 pm

    معلومات مفيدة للغاية بارك الله فيك
    galal khalifa
    galal khalifa


    عدد المساهمات : 604
    نقاط : 773
    السٌّمعَة : 4
    تاريخ التسجيل : 23/11/2010
    العمر : 60
    الموقع : القاهرة

    الموسوعة المتطورة لصيد الاسماك وطرقه وفنونه  Empty رد: الموسوعة المتطورة لصيد الاسماك وطرقه وفنونه

    مُساهمة من طرف galal khalifa السبت يناير 08, 2011 8:57 pm

    ايهاب بك اعتقد ان كل هذة المعلومات لم تاتي من فراغ واوكد انك صياد بحر من العيار الثقيل والمحب لهذة الهواية التي تعلم الانسان الصبر والحكمة لك الشكر علي ما تقدمة لنا جميعا

      الوقت/التاريخ الآن هو الخميس مارس 28, 2024 10:33 am